De første batteridrevne Hiab kraner i Danmark

06.05.2020
HIAB X-HIPro 232 E-4 CD + MULTILIFT XR20ZL.59

To nye opbygninger er opbygget ved SAWO Stokkemarke, begge monteret med nyheden HIAB X-HiPro 232 E-4 CD kraner bag førerhus med E-PTO og Multilift Ultima 20ZL.50 kroghejs bag kranen.

Begge opbygninger har fået monteret E-PTO, de første opbygninger i Danmark med denne miljørigtige løsning, E-PTO er et elektrohydraulisk system, som er installeret sammen med det traditionelle motordrevne system. Dette gør det muligt for kranoperatøren at arbejde med motoren slukket – mere lydløst end motordrevet kraner og fri for udstødningsgasser. E-PTO gør det muligt at betjene kranen elektrisk ved hjælp af et plug-in-system, i stedet for køretøjets motor. Brug af elektrisk energi i stedet for almindelig dieseleffekt giver betydelige fordele, herunder forbedret energieffektivitet, lavere støjniveau og mindre miljøpåvirkning, samtidig med at det er muligt at arbejde indendørs.

HIAB kranerne er med 4 hydrauliske udskud og rækker 12,8 meter. De er leveret med to ekstra rørføringer monteret udvendigt på kranarmen. Der er CombiDrive3 radiostyring til begge kraner, hvorfra alle kranens funktioner samt støtteben kan betjenes fra. 

En anden speciel ting ved disse to kraner er, at de er leveret med CTC styring, noget der er helt unikt for HIAB kraner. CTC (Kranspidskontrol - Crane Tip Control), gør det muligt at køre kranspidsen enten op og ned eller frem og tilbage i helt lige vertikal/horisontal bevægelse med kun et håndtag på radiostyringen. Dette gør det nemt at tømme eksempelvis molokker/nedgravede containere, da kranen selv tilpasser sig og holder sig på en lige linje. Denne specielle funktion, var netop en af grundene til at det blev Hiab kraner, Rødovre kommune valgte at køre med.

Chaufføren kommer let og ubesværet direkte fra førerhus til gangbro, da der er monteret trinbræt ud fra skærm, som er luftstyret fra førerhus. Bag førerhus er der monteret en gangbro i hele bilens bredde, så chauffør har bedre udsyn og arbejdsoverblik. 

De to Multilift kroghejs er med knækarm og lav byggehøjde, for at mindske opbygningernes totalhøjde. De er leveret med ilgang, hurtig tip og automatisk sekvenskontrol.

Opbygningerne er begge udstyret med Groeneveld centralsmøreanlæg på både kran og kroghejs, og er forberedt for montering af vejeceller på chassisrammen og er monteret på hver deres Scania P 450 B8x2*6 chassis med CP17N førerhus. Der er ført masser af hydraulik bagud, bl.a. til drift af vaskeanlæg til containere samt i venstre side til containere med hydraulisk tag/låg.

De to premiere-opbygninger er leveret til Rødovre Kommune i forbindelse med et Offentligt EU-udbud som SAWO i samarbejde med Scania blev tildelt.

 

Top
Thrane.nu